Dra­i­na­ge wer­ken

Als je bouwt op een hellend terrein of op leem- of kleihoudende grond die weinig water doorlaat, kan een drainage een oplossing zijn om water af te voeren. Het is wel geen wondermiddel tegen vochtproblemen in de kelder. Er zijn twee manieren om je bouwterrein te draineren.

Drainage onder het maaiveld

Je kan de drainagebuizen vlak onder de grond (onder het maaiveld) plaatsen om na een hevig onweer of zware regenval het water snel af te voeren. De drainagebuizen bevinden zich vlak onder de oppervlakte en voorkomen zo het onstaan van grote waterplassen.

Ringdrainage

Een ringdrainage komt rondom de voet van de keldermuren en kan zowel grond- als sijpelwater afvoeren. Als aanvulling hierop kan je ook nog voorzien in drainagebuizen onder de kelderfundering om grondwater af te voeren voor het onder de vloerplaat komt.

Afvoer van drainagewater

De afvoer van het drainagewater gebeurt via de riolering. Het drainagewater wordt dikwijls opgevangen in een put, van waaruit het indien nodig met een dompelpomp tot op het niveau van de riolering gebracht wordt. Die pomp moet altijd bereikbaar zijn en het is geen slecht idee om er twee te plaatsen, zodat je geen wateroverlast krijgt als één pomp het laat afweten.

Verboden te draineren

Een drainagesysteem kan ook het water van je buren aantrekken en dat zorgt in in klei- en leemgebieden soms voor problemen. Klei en leem zetten zetten uit en krimpen bij meer of minder vocht. Hierdoor kan een huis lichtjes gaan zakken en stijgen. In sommige streken is een drainage daarom verboden.

Meer info over dit product?

Contacteer ons